Att räkna protein och fenylalanin

Det är inte alltid lätt att räkna ut hur mycket av aminosyran fenylalanin som maten innehåller. Varje kväll skriver vi ner i en hemmagjord databas i excel, hur mycket fenylalanin Ian får i sig, vilket tar mycket tid. Vi har också fått lära oss utantill hur mycket protein olika livsmedel innehåller. De flesta frukter och grönsaker innehåller rimliga mängder protein.

Jag har gjort en liten tabell över livsmedel (icke processade d v s naturliga livsmedel), som innehåller rimliga mängder protein, se nedan (angivet Protein per 100 gram livsmedel samt Fenylalanin som procent av proteinet samt mg Fenylalanin per 100g livsmedel). Uppgifterna är hämtade från Livsmedelsverkets databas (för några år sedan) men omräknade i %. Livsmedlen är sorterade inom livsmedelsgrupp efter hur lite protein de innehåller och sedan efter minst andel fenylalanin. Rent fett (smör, olja, kokosfett) och rent socker innehåller i princip inget fenylalanin alls. Aktuella uppgifter kan hittas direkt från SLV hemsida http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen-/Specialtabeller/

Livsmedel som intaget kan blir större av, t ex potatis, får man se upp med även om proteininnehållet är lågt. Det kan lätt bli för mycket på en dag. Feta produkter är ofta bra eftersom det ger ett större energiinnehåll per protein. Jag brukar därför koka potatis och låta stå över natten för att sedan steka i mycket olivolja och smör vilket mättar mycket bra. Färdigköpta frysta pommes frites innehåller ofta för lite fett så jag brukar steka dom i stekpannan i lite extra olja och smör.

Jag tycker det är enklare att uppskatta proteininnehåll än fenylalanin, eftersom det oftast finns angivet proteininehåll på olika förpackningar. Vi fick lära oss från början att uppskatta fenylalanin som 5% av proteinet i de flesta livsmedel. Då kan t ex ett dagsintag av naturligt protein på 7 gram naturligt protein uppskattas innehålla 350 mg fenylalanin (7*0.05*1000). När det gäller Ians mat så har det visats sig att andelen fenylalanin per protein blir något lägre d v s 4-5%.

Typ Livsmedel Protein g Phe (%) PHE mg
Rotfrukter Rädisor 0.6 4 23
Rotfrukter Rättika 1 2 19
Rotfrukter Morot 1 3 26
Rotfrukter Rödbeta inlagd 1.1 1 9
Rotfrukter Kålrot 1.2 3 31
Rotfrukter Rödbeta 1.5 1 14
Rotfrukter Rotselleri 1.5 3 38
Rotfrukter Palsternacka 1.6 3 47
Rotfrukter Potatis ugnsbakad 1.6 4 63
Rotfrukter Potatis kokt 1.6 4 63
Rotfrukter Potatis stekt 1.7 4 68
Rotfrukter Potatis 1.7 4 69
Typ Livsmedel Protein g Phe (%) PHE mg
Grönsaker Gurka 0.5 3 15
Grönsaker Stjälkselleri 0.7 1 9
Grönsaker Rabarber 0.9 3 25
Grönsaker Surkål konserv 0.9 3 29
Grönsaker Endivesallad 1 2 24
Grönsaker Tomat 1 3 26
Grönsaker Pumpa 1 4 39
Grönsaker Isbergssallad 1 5 49
Grönsaker Aubergine 1.1 4 46
Grönsaker Lök 1.2 3 30
Grönsaker Salladskål 1.2 3 35
Grönsaker Paprika, alla sorter 1.2 3 36
Grönsaker Squash 1.2 3 41
Grönsaker Gröna bönor konserv 1.2 4 42
Grönsaker Friséesallad 1.2 4 53
Grönsaker Rödkål 1.4 3 44
Grönsaker Vitkål 1.4 3 46
Grönsaker Huvudsallad 1.4 3 47
Grönsaker Ketchup 1.5 3 39
Grönsaker Tomatpuré 1.7 2 35
Grönsaker Kålrabbi 1.7 2 39
Grönsaker Bambuskott konserv 1.7 4 60
Grönsaker Mangold 1.8 1 11
Grönsaker Vaxbönor 1.8 4 67
Grönsaker Gröna bönor 1.8 4 67
Grönsaker Champinjoner konserv 1.9 4 76
Grönsaker Spenat 1.9 5 88
Grönsaker Kajennpeppar 2 3 62
Grönsaker Sparris konserv 2.1 2 51
Grönsaker Champinjoner 2.1 4 81
Grönsaker Persiljeblad 2.2 5 110
Grönsaker Sojadryck 2.5 4 110
Grönsaker Grönkål fryst 2.7 5 135
Grönsaker Gräslök 2.8 3 90
Grönsaker Spenat fryst 2.8 5 130
Grönsaker Purjolök 2.9 2 55
Grönsaker Vattenkrasse 2.9 5 140
Grönsaker Majskorn konserv 2.9 5 150
Grönsaker Broccoli 3 3 84
Grönsaker Blomkål 3 3 100
Grönsaker Mungbönsgroddar 3 4 120
Grönsaker Majskorn fryst 3 5 140
Typ Livsmedel Protein g Phe (%) PHE mg
Mejeri Creme fraiche 34% 2 5 93
Mejeri Vispgrädde 40% 2.2 5 110
Mejeri Getmjölk 3 5 140
Mejeri Gräddfil 3 5 150
Typ Livsmedel Protein g Phe (%) PHE mg
Mjöl,gryn Majsstärkelse 0.3 5 16
Mjöl,gryn Potatismjöl 1 4 40
Mjöl,gryn Ris, polerat, kokt 2.3 5 115
Mjöl,gryn Snabbris kokt 2.4 5 127
Mjöl,gryn Råris kokt 2.5 5 130
Mjöl,gryn Ris, parboiled kokt 2.58 5 133
Typ Livsmedel Protein g Phe (%) PHE mg
Frukt,bär Päron 0.4 3 10
Frukt,bär Äpple 0.4 3 10
Frukt,bär Ananas 0.4 3 10
Frukt,bär Mango 0.5 3 17
Frukt,bär Papaya 0.6 1 9
Frukt,bär Druvjuice konserv 0.6 2 12
Frukt,bär clementin,småcitrus 0.6 4 22
Frukt,bär Lime 0.7 0
Frukt,bär Grapefrukt 0.7 2 13
Frukt,bär Vindruvor 0.7 2 14
Frukt,bär Persika 0.7 3 22
Frukt,bär Blåbär 0.7 4 25
Frukt,bär Fläderbär 0.7 6 40
Frukt,bär Guava 0.8 0 2
Frukt,bär Plommon 0.8 2 18
Frukt,bär Fikon 0.8 2 18
Frukt,bär Apelsin 0.8 3 21
Frukt,bär Jordgubbar 0.8 3 26
Frukt,bär Nektarin 0.9 2 21
Frukt,bär Melon nät 0.9 3 28
Frukt,bär Körsbär sura, röda 1 2 18
Frukt,bär Banan 1 4 38
Frukt,bär Citron 1.1 3 38
Frukt,bär Röda vinbär 1.2 2 25
Frukt,bär Banan kokbanan 1.3 3 44
Frukt,bär Aprikoser 1.4 3 38
Frukt,bär Körsbär söta 1.9 2 34
Frukt,bär Päron torkade 1.9 3 49
Frukt,bär Dadlar torkade 2 3 56
Frukt,bär Avocado 2 3 68
Frukt,bär Katrinplommon 2.6 2 57
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: